V prírode je všetko cyklické. Všetko má svoj systém a poriadok. Všetko má svoj správny čas. Spomeň si na môj článok z minulého roka o chronovýžive. (Nobelova cena za objav génu, ktorý v nás riadi náš približne 24 hodinový cirkadiánny rytmus? Je tu.)
Aj my sme súčasťou prírody. Určite si si aj ty všimla, že počas mesiaca sa ti opakujú určité pocity a prejavy správania. Proste sú dni, kedy by si manžela či priateľa najradšej „zabila“, balíš si veci a sťahuješ sa preč … a potom sú dni, kedy ti nič nevadí a mohli by ťa aj natrieť na chlebík, a ty sa budeš aj tak usmievať. A poviem ti, po 40ke to pocítiš ešte viac. Mám totiž pocit, že čím som staršia, tým mám bližšie k vlastnému telu. Viac ho vnímam a preto som viac schopná počúvať jeho potreby. No nikdy som neskúmala súvis jedla s mojím cyklom. Proste som jedla podľa chuti. No ukazuje sa, že tie chute boli celkom opodstatnené. Telo si vždy vypýta, čo potrebuje, však?
Koncom minulého roka ma však oslovila Silvia Halušicová, kamarátka z Beelongu, že či neviem niečo o strave v súlade s fázami ženského cyklu. No prosto, ako sa stravovať, aby sme tie naše výkyvy nálad a pocity nejako zmierňovali alebo podporovali. A samozrejme aj aby sme zvládali tie nekontrolovateľné chúťky na čokoľvek, počnúc čokoládou. Veľmi ma táto myšlienka zaujala a pustila som sa do výskumu.
Našla som americkú autorku Alisu Vitti, ktorá sa hormonálnej problematike ženy venuje už celé roky a napísala hneď niekoľko kníh. Samozrejme bestsellerov. A potom som našla aj e-knihu od Silvie Sklabinskej – Kuchárska kniha pre všetky fázy vášho cyklu. To bolo ono. Neverila som, že už niekto niečo na túto tému napísal aj u nás. A prečítala som ju za vás.
Nie je to rozsiahla publikácia. Je to skôr príručka. Sama autorka píše, že to je „informačný produkt“. A tým aj je. Na úvod nám dáva niekoľko všeobecných, ale dobrých rád ohľadom zdravej formy stravovania. Najmä čo sa týka kvality či správnej tepelnej úpravy potravín (ale tí, čo ma čítate už viete, čo a ako ;o)). Píše aj niečo o antinutrientoch a ako ich tlmiť (niečo na spôsob knihy Gundryho o nebezpečnosti zdravých potravín – písala som o tom tu), a radí nám aj to aký riad pri varení použiť. Dokonca nám ponúka domáci test na funkciu štítnej žľazy, či citlivosti na mlieko a lepok.
No a potom sú na rade recepty na pokrmy z tých potravín, ktoré by sme mali práve v danej fáze ženského cyklu jesť. Každá zo 4 fáz obsahuje recepty na raňajky, polievky, hlavné jedlá a prílohy. Takže namiešať si to môžeme ako chceme my. Stačí si len pred vypuknutím príslušnej fázy nakúpiť potraviny podľa zoznamu na začiatku každej kapitoly. Je to praktické.
Ale mňa najviac zaujímalo nie len ČO v každej fáze jesť, ale aj PREČO. Ale o tom sa Silvia Sklabinská až tak veľmi nerozpisuje, okrem krátkeho odstavca na úvod z každej zo 4 kapitol venovaných jednotlivým fázam. Je to však kuchárska kniha, nie vedecká.
V úvode knihy autorka píše, že jednotlivé potraviny sú zaradené do 4 fáz ženy podľa 3 kľúčov:
Podľa tohto kľúča potrebuješ počas menštruácie teplé a výživné jedlo, ktoré ťa zahreje a zároveň ti dodá živiny. Potrebuješ doplniť železo a zinok, napríklad z morských plodov. Potrebuješ aj potraviny s vysokým obsahom vody ako červený melón a nízkym glykemickým indexom ako strukoviny či bobuľové ovocie. Z orechov sú vhodné gaštany. A nemala by si piť kávu, či iné kofeínové nápoje.
Počas nasledujúcej dynamickej fázy sú pre teba vhodné ľahké jedlá, najlepšie čerstvá surová alebo minimálne upravená zelenina a ovocie. Čiže šaláty a citrusy! Ale aj energiu podporujúce potraviny – strukoviny, obilniny obsahujúce lepok, vajcia, orechové maslá a pod. Ale aj fermentované potraviny a ocot.
Počas ovulácie by si mala jesť potraviny podporujúce tvoje vaječníky pri tvorbe vajíčka, ale aj potraviny znižujúce úrovne estrogénu v tvojom tele – teda veľa zeleniny a ovocia podporujúcich činnosť pečene. Vhodné sú aj bezlepkové obilniny ako amarant a quinoa. Môžeš si dať aj kávu a dovolená je aj čokoláda!
No a pred menzesom, keď ti hormóny lietajú hore dole, a si náladová ako nikdy, potrebuješ Béčko, vápnik, horčík a vlákninu. Čiže tmavú listovú zeleninu ale aj zdravé prírodné sacharidy. A namiesto čokolády si radšej upeč koreňovú zeleninu – pečením sa zvyšuje koncentrácia cukru v nej.
Konkrétny zoznam potravín, ako aj detailný popis ich účinkov a výživných látok v nich obsiahnutých je tiež obsahom e-knihy. A ako sama autorka píše, jedálniček nie je nutné dodržiavať na 100%, ale blahodárne potraviny určené pre danú fázu by v ňom mali prevládať.
Strava je však podľa Silvie Sklabinskej len jedným z 5 krokov k zdravšiemu telu. A tak spolu so zakúpenou kuchárkou dostaneš aj bezplatný eBook na túto tému.
Tak čo ty na to? Skúsiš to? Ja rozhodne áno. Najmä preto, že kuchárka obsahuje mnoho potravín, ktoré bežne v kuchyni používam a nie sú mi cudzie. Takže stačí si už len vyskladať jedálniček podľa jednotlivých fáz. A myslím, že nové recepty sa hodia vždy, no najmä v tejto Korona-dobe, keď sa nedá ísť ani do reštaurácie a my mamy a manželky musíme denno-denne vymýšľať ako zdravo a chutne nakŕmiť našu rodinku. :o)
Ako si v 10 jednoduchých krokoch zmeniť život k lepšiemu.
Premena tvojho zdravia nielen po 40.
Ako si malými zmenami v každodennom živote predĺžiť nielen život, ale najmä život v zdraví, doplniť chýbajúcu energiu, predísť chorobám a skrátka každý deň sa cítiť úžasne, ľahko, fit a zdravo! A popritom samozrejme zhodiť pár kíl aj centimetrov. :o) A nie, nebude to rada v štýle “cvič viac a jedz menej”. Bude to návrat k najlepšej verzii teba! Nastavím ti životný štýl, ktorý budeš milovať!
Diéty nefungujú. Osvoj si nový životný štýl postupne a natrvalo.
Počas tohto kurzu sa naučíš všetky triky, ako docieliť dlhší život v zdraví, ako sa skvelo cítiť a mať dostatok energie každý deň, len čo sa zobudíš. A pritom ľahko a nenápadne schudnúť.
Týchto 10 stretnutí ti zmení (pohľad na) život.
Tento kurz je vhodný ako úvod do zdravej životosprávy pre tých, ktorí sa chcú zorientovať v súčasnom informačnom chaose ohľadom toho, čo je a čo nie je zdravé. Pomôže ti uvedomiť si, kde si a na čom ešte potrebuješ popracovať. Pomôže ti nájsť motiváciu a odhodlanie nastúpiť na túto cestu sebazlepšenia. Počas našich 10 sedení si uvedomíš, prečo bojuješ s tými poslednými kilami, únavou a neustálym návratom na začiatok. S týmto programom, ktorý je postavený na 4 pilieroch zdravia – spánok, pohyb, výživa a zvládanie stresu – sa začneš zbavovať všetkých negatívnych symptómov, ktoré otravujú tvoj život.
Pre koho je kurz určený:
Čo budeš potrebovať:
Čo ešte za to získaš? – Bonusy zdarma:
Kto som ja?
JUDr. Silvia Nipčová, LL.M., kouč zdravia Dr. Searsa
Som advokátka zdravia. Výživu študujem pre potešenie a nesmierne ma to baví. S rešpektom ti odovzdám všetko, čo som sa naučila o jedle, zdraví a chudnutí. Zdieľam s pokorou úžasnú prácu vedcov a odborníkov a prekladám do „ľudskejšej“ reči najnovšie vedecky podložené poznatky v oblasti výživy a zdravia.
Termín a dĺžka kurzu:
10 stretnutí v trvaní 1 hodina.
Prihlásiť sa môžeš do 31. januára 2022 na info@foodforhealth.sk.
Cena kurzu:
Hodina môjho poradenstva stojí 50 EUR. Tento 10-dielny kurz by ťa preto stál normálne 500 EUR. Avšak zohľadňujem to, že ide o skupinový kurz, a preto dávam každému účastníkovi 50% zľavu. Cena kurzu je teda 250 EUR.
Počas kurzu, pred jeho začiatkom ani po jeho skončení ti nebudem ponúkať žiadne produkty na kúpu. Ide iba o moje rady a skúsenosti, ktoré ti chcem odovzdať. :o)
Referencie:
“Viete podľa čoho viete, že človek niečomu naozaj rozumie a že žije, čo hovorí? Že to vie vysvetliť jednoducho, zrozumiteľne a prakticky. Tak to robí Silvia a pridáva k tomu veľmi zrozumiteľné argumenty, prečo toto áno a toto nie. Také tie AHA momenty. Na mňa tento prístup veľmi dobre funguje, takto sa mi to ukladá niekde hlboko do pamäte a pripomenie sa mi to vždy, keď si chystám jedlo. A tak už nezabudnem, že brokolicu a karfiol treba nakrájať 30 min. pred úpravou, že tak z toho jedla získam viac. A keď dokončujem jedlo, počujem v hlave Silviin hlas „čím si to posypem?“ :-)). Protizápalové bylinky sú pre mňa top objav, zdravé, mega prospešné a aj bežné jedlo je s nimi zaujímavejšie. Celkovo sa mi páči, že Silvia sa na to pozerá cez zdravie a kvalitu života a nie cez chudnutie a diéty. Sledujem jej blogy a podcasty, vždy si z toho niečo nové vyberiem a zaradím do svojho fungovania. Takto sa mi časom vyskladala celkom veľká zmena. Pre mňa je to oveľa účinnejší spôsobom ako radikálne premeny, ktoré som nikdy nedokázala dlhodobo udržať. “
Jana Bernaťáková
“Silviu som oslovil s tým, že som potreboval schudnúť nejaké tie kilá, no najmä som sa chcel začať zdravšie stravovať. Sledoval som ju už nejaký čas na sociálnych sieťach, no nevedel som si sám so stravou poradiť. Požiadala ma, aby som si 2 týždne stravu zapisoval. Potom urobila analýzu, na základe ktorej mi dala niekoľko odporúčaní šitých na mieru. Nešlo o drastické zmeny. Niečo sme popresúvali, niečo vylúčili, niečo zaradili do stravy, no snažila sa do značnej miery zohľadniť môj životný štýl a stravovacie návyky. Nastavili sme kalórie aj makroživiny. Schudol som pod 80 kg. Bol to pre mna veľký mílnik! Takú váhu som mal naposledy pred 7 rokmi! Rozhodne však jem omnoho lepšie a tie hodnoty dodržujem, takže váha ide stále dole. No hlavne mi to stravovanie vôbec nevadí.”
Aleš Zacha
“Ahoj Silvia, tvoj web je super! Píšeš veľmi ľudskou rečou, nesnažíš sa presvedčiť, vysvetľuješ na základe faktov alebo overených skutočností. Dávaš pocit dôveryhodnosti a to je v dnešnej dobe vzácne. Držím palce v ďalšej práci a verím, že sa ti bude dariť. Som tvojím fanúšikom. :o)“
Jana Mošovská
„Silvi pozdravujem vás, musím napísať, že toľko zaujímavých tém dávate. Radosť čítať! Už mám na Martinuse plný košík kníh, čo ste odporučila. ;o) Môžem sa opýtať aký šport robíte? Vyzeráte úžasne!“
Maca Bíliková
„Parádne blogy píšeš! Super! Veľmi inšpirujúce. Palec hore. Sama by som na to vôbec nemala čas. Rada sledujem tvoje príspevky (aj keď úprimne, neviem si nájsť čas ich čítať detailne) a vždy sa nad niečím pozastavím, že waw, toto si prečítam. Tak ešte raz ďakujem.“
“Ahoj Silvia, dnes som počúvala tvoj podcast v “ODZNOVA” a super! Moc sa teším! Nezaškodí si občas pripomenúť nejaké veci. A je to fakt obdivuhodné, ako si sa do toho pustila a ozaj vidieť, ako ťa to baví – už aj na tvojom hlase to bolo cítiť ;o).“
Kvetoslava Dugasová
“Robíš skvelé veci. Po očku ťa sledujem.”
Conchita Richterová