The Plant Paradox

Skryté nebezpečenstvo rastlinných potravín
Táto kniha vám naozaj zmení pohľad na vašu stravu. Aspoň na nejaký moment po jej prečítaní. Ak sa stotožníte so závermi Dr. Stevena R. Gundryho, renomovaného kardiochirurga, ktorý sa vďaka jednému pacientovi prekonvertoval na odborníka v oblasti ľudského holobiomu, tak budete musieť zásadne zmeniť svoj jedálniček. A ako už názov knihy napovedá, budete musieť z neho vynechať aj tie potraviny, ktoré ste dodnes pokladali za zdravé, no podľa Gundryho nám škodia.
Gundry v. ostatní
Mám teraz chuť sa zahrať na sudkyňu a úvodom tohto pojednávania skonštatovať, na čom sa strany sporu Gundry v. ostatní zhodli, teda čo nie je sporné a čo sporné ostáva. Prípad nechám vyriešiť vám samým. Ja vám dám len popis skutočností tak, ako ich vidí autor knihy.
Nesporným medzi Gundrym a ostatnými je, že rastliny jesť treba. Sú pre nás zdrojom energie, vitamínov, minerálov, antioxidantov a ďalších nutričných látok. Nesporným je aj to, že s pribúdajúcim vekom či chorobou je lepšie jesť menej živočíšnych bielkovín a nasýtených tukov, alebo ich úplne vynechať. Je nám všetkým zrejmé, že mäso voľne sa pasúcich zvierat konzumujúcich trávu a seno alebo divých rýb je zdravšie ako tých, ktoré sú chované a kŕmené obilninami a sójou. Zhodneme sa aj na tom, že pôsty v rôznej forme sú pre ľudí nesmierne prospešné. A nespornou je aj skutočnosť, že stravovanie sa podľa cirkadiánneho rytmu či sezónnych rytmov dáva maximálny zmysel. Preto aj ovocie treba jesť len sezónne a s mierou. Treba obmedziť aj neustále vystavovanie sa modrému svetlu. Stimuluje totiž tvorbu grelinu, hormónu hladu a kortizolu, hormónu bdenia. Je známe, že nedostatok spánku sa tiež spája s obezitou. No a dohodneme sa aj na tom, že zo stravy treba vylúčiť cukor a umelé sladidlá. Určite budeme všetci súhlasiť aj s tým, že treba jesť vitamíny, korenia a bylinky ako vitamín D, kurkuma a pod. (ale pozor, toto je hlavný biznis Dr. Gundryho)
Lektíny
Čo však “sporné“ ostáva, alebo teda čo Dr. Gundry prináša nové je, že tvrdí, že za všetky naše zdravotné problémy ako aj neschopnosť schudnúť môžu naši úhlavní nepriatelia – lektíny. Sú to bielkoviny, ktoré vylučujú rastliny, a tak sa bránia proti predátorom (ako sme aj my ľudia) a znižujú nimi svoju vlastnú stráviteľnosť. Ich toxicita údajne spôsobuje starnutie. Tie lektíny, ktoré sa dostanú cez náš štvorstupňový obranný mechanizmus (rozumej sliny v ústach, žalúdočné šťavy, baktérie holobiomu a hlien v črevách) potom poškodzujú medzibunkovú komunikáciu v ľudskom tele a spôsobujú zvýšenú priepustnosť čriev. Priepustné črevá sú zas za všetkými našimi zdravotnými problémami. Keď sa totiž lektíny naviazané na receptory buniek dostanú cez našu črevnú stenu do nášho tela, náš imunitný systém na ne zaútočí ako na cudzincov. A tak vznikajú autoimunitné ochorenia. Je to vojna. A vojna znamená aj ukladanie tukov. Samozrejme, každý človek má inú mieru tolerancie voči lektínom v závislosti na aktuálnom zdravotnom stave – teda na zdraví jeho holobioumu.
Kedysi vraj naše črevné baktérie vedeli lektíny spracovať. Avšak v našom živote existuje minimálne sedem zdraviu nebezpečených látok, ktoré Dr. Gundry v knihe popisuje, a ktoré sa negatívne podieľajú na poškodzovaní črevných stien a umožňujú tak lektínom nimi prenikať. Preto by sme ich mali podľa Gundryho tiež, spolu s lektínmi, z nášho života vylúčiť alebo v maximálnej možnej miere obmedziť. Ide o antibiotiká, niektoré voľne predajné protizápalové lieky ako aspirín alebo ibuprofen, lieky proti prekysleniu žalúdka, umelé sladidlá a iné endokrinné disruptory vo forme konzervantov a stabilizátorov, ako aj geneticky upravené potraviny a potraviny ošetrené herbicídmi a glyfosátmi.
Čo sa nemôže
Dr. Gundry v knihe píše, že počas jeho programu je dôležitejšie to, čo jesť prestaneme ako to, čo jesť začneme. Rozhodne teda musíme prestať jesť lektíny. A tie sa nachádzajú najmä v strukovinách (aj v arašidoch a kešu), obilninách a pseudoobilninách (ako napríklad amarant a quinoa) aj v zelenine so semienkami (melóny, tekvice, cukety). Áno, správne, takže by sme ich nemali jesť. A nemali by jesť ani paradajky, ani papriku, ani baklažán a ani uhorku. Takáto zelenina je vlastne ovocie, hovorí Dr. Gundry. Zakázané sú aj chia semiačka a tekvicové semienka.
A nesmieme jesť ani žiadne celozrnné obilniny. Čože!!? Tak počkať. Pred nedávnom som písala o význame konzumácie celozrnných obilnín. A teraz toto? Žaloba je opodstatnená. Máme súdny spor. :o)
Vezmime si takú pšenicu. Gundry tvrdí, že pšenica je návyková a pôsobí na mozok ako opiáty a súčasne podporuje priberanie. Jej lektín, aglutinin sa nachádza práve v otrubách (len pre pripomenutie, práve prítomnosť otrúb a klíčkov robí obilninu celozrnnou). Ide o veľmi malú bielkovinu, ktorá prechádza črevnou stenou a spôsobuje veľkú šarapatu (v knihe je celý zoznam negatívnych dopadov). Ako sa jej máme teda vyhnúť? Tak, že nebudeme jesť celozrnnú pšenicu.
Francúzi aj Taliani jedia len biele pečivo a biele cestoviny v malom množtve. Aziati jedia už tisíce rokov iba bielu ryžu. Otruby boli po celé stáročia z obilnín odstraňované. Celozrnné produkty sú pomerne novým prírastkom nášho jedálnička. Gundry dokonca tvrdí, že ak trpíte nadváhou, je to s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že veríte mýtu o prospešnosti celozrnných potravín.
Nemôžu za to však iba samotné obilniny. Priemyselne vyrábané celozrnné potraviny musia byť ošetrené nebezpečnými konzervantmi ako napríklad BHT, ktoré bránia oxidácii polynenasýtených olejov v ich klíčkoch. Jednoducho povedané, celozrnné potrviny sa skôr kazia, tak musia byť lepšie konzervované. Inak by museli mať dátum spotreby v deň výroby.
Čo majú teda robiť milovníci pečiva a cestovín podľa Gundryho? Jesť celé zrná, nie ich mletú variantu. Kupovať si najmä bio obilniny. Chlieb jesť iba ak kváskový a domáci. Z obilnín sú povolené cirok a proso, lebo neobsahujú lektíny. A ak si myslíte, že toto sa vás netýka, lebo obilniny skoro vôbec nekomzumujete, pozor! Ste tým čo jete, ale aj tým, čo jedla vaša potrava. Takže ak bola vaša potrava (čiže mäsko) kŕmená obilím, kukuricou a sójou, jete to aj vy.
Čo sa môže
Čo teda jesť môžeme podľa progrmau Plant Paradox? Vybrané rastlinné potraviny, najmä listovú zeleninu a hľúzovú zeleninu, malé množstvo kvalitných živočíšnych bielkovín ako sú voľne žijúce ryby a príležitostne aj mäso voľne sa pasúcich zvierat, orechy zo stromov (makadamiové, vlašské a pod.), niektoré mliečne výrobky (len od niektorých plemien kráv ako juhoeurópsky skot alebo kozie, ovčie a byvolie obsahujúce kasein A-2) a oleje (olivový olej, rybí tuk). Nevyhnutné pre náš mikrobióm sú aj odolné škroby ako sladké zemiaky alebo koreň taro.
Všimli ste si, že nespomínam ovocie, však? Dr. Gundry tvrdí, že ovocie bola vždy len sezónna, rozumej letná záležitosť. Jeho celoročná dostupnosť je príčinou chorôb a nadváhy. Keď telu dávame ovocný cukor, ukladá ho do zásob, lebo “vie“, že po lete príde zima a ovocie nebude. Čím viac ovocia vylúčil Dr. Grundy z jedálnička svojich pacientov, tým boli zdravší.
Pre milovníkov ovocia ako som ja mám však aj dobrú správu. Niektoré druhy sezónneho ovocia sú predsa len dovolené aj podľa Gundryho. Tak už sa teším na leto! No a v iných ročných obdobiach môžeme z ovocia jesť len avokádo, a zelené banány, mango a papáju. V nezrelom tropickom ovocí totiž zatiaľ nie je zvýšený obsah cukru a je v ňom viac odolných škrobov. Počkať, nepísal Gundry na predošlých stranách o tom, že konzumácia predčasne zozbieraného ovocia je zdraviu škodlivá pre vysoký obsah lektínov?!! Hm …
Gundryho diéta
V konečnom dôsledku sa samotná Gundryho diéta nezdá až taká drastická. Má 3 fázy. V tej prvej, 3 dňovej, ide o očistu a obnovu črevnej flóry – nášho holobiomu a teda je najobmedzujúcejšia. Ale 3 dni vydrží snáď každý! Dôležité je, ako sám hovorí, hneď po tejto očiste pokračovať druhou fázou programu.
Na druhú, 6-týždňovú fázu, by sa dalo aj zvyknúť. Je k nej priložený zoznam dovolených potravín a zoznam potravín, ktoré sa absolútne nesmú konzumovať. V tejto fáze by človek mohol ostať aj celý život. Dr. Gundry však odporúča prejsť do tretej fázy ak sa vám zdravotný stav alebo váha upravila natoľko, že vy aj váš lekár ste spokojný s výsledkami. A ako zistíte, že diéta účinkuje, ak ste boli podľa vás relatívne zdraví už na jej začiatku? – Vraj nezašpiníte toaletný papier … (domyslite si).
V 3. fáze to funguje podobne. Táto je však na celý život (ak to vydržíte! – pozn. autora). V tejto fáze už môžete začať pridávať aj niektoré potraviny obsahujúce lektíny, ale len špeciálne upravené (čítaj nižšie – Ako sa zbaviť lektínov). Pekne jednu za druhou. A jednu za týždeň. Aby ste zistili, či vám práve táto potravina nerobí zle. A občas si naordinujete aj pôst. :o)
Kniha obsahuje aj recepty podľa programu Plant Paradox, takže si vôbec nemusíte lámať hlavu nad tým, čo budete variť a jesť. Skúsite to?
Ako sa zbaviť lektínov?
Dr. Gundry v knihe uvádza aj spôsoby, ako potraviny plné lektínov predsa len môžeme konzumovať. Tak napríklad strukoviny treba uvariť v tlakovom hrnci. Čo je dobrá správa pre vegetariánov, ktorý sa chcú stravovať podľa Plant Paradox programu. Na obilniny je však “krátky“ aj tlakový hrniec. Biele pečivo je možné jesť, ak je pripravené z kvasníc a ideálne doma. Pri príprave kváskového chleba dochádza k fermentácii baktérií a kvasníc, ktoré strávia škodlivé lektíny a aj veľkú časť cukrov. A čerstvú zeleninu so semenami treba aspoň týchto semien (a najlepšie aj ich šupky) pred konzumáciou zbaviť. No, utvorte si vlastný názor. Ja som počula aj taký, že lektíny napríklad vo fazuli sú deaktivované po bežnej hodine varenia. V obyčajnom hrnci. https://nutritionfacts.org/video/are-lectins-in-food-good-or-bad-for-you/
Na záver
Pri čítaní knihy si treba uvedomiť dve veci. Za prvé, Dr. Gundry je američan a píše o americkej strave. V knihe na viacerých miestach vyzdvihuje Európsku (hlavne stredoeurópsku) stravu a potraviny, ktoré nie sú geneticky modifikované, či ošetrované roundupom, alebo ovocie ošetrené plynom, lebo nemusí cestovať z ďaleka. Popisuje aj prípad jednej pôvodom Maďarskej pacientky, ktorá mohla v rodnom Maďarsku jesť aj také potraviny, ktoré jej robili v USA zle, lebo boli vyrobené z iných surovín. Gundry program dovoľuje konzumáciu mliečnych výrobkov, ak sú vyrobené z mlieka juhoeurópskych kráv. Tak asi táto kniha nebola napísaná pre nás Európanov. No a za druhé, každý, kto obmedzí strukoviny, obilniny a chlieb, cukor a umelé sladidlá, a nebude jesť spracované potraviny, len minimum sezónneho ovocia a popri tom bude jesť dostatok vitamínov, sa bude cítiť lepšie a schudne … https://www.healthyeating.org/Blog/Article/3478/Registered-Dietitian-Nutritionists-Book-Club-Review-The-Plant-Paradox
Či sa prikloníte na stranu Dr. Gundryho alebo nie ostáva na vás. V konečnom dôsledku, pripojila som vám do článku aj dva linky pre objektívnejší názor. Nesporným medzi Dr. Gundrym a mnou ostáva silné presvedčenie o tom, že naše zdravie závisí vo veľkej miere na tom, čo jeme. Preto je výber potravín, ich primerané množstvo a pôsob prípravy veľmi dôležitý. A aj to, že naše telo má prirodzenú schopnosť samo sa uzdravovať. Stačí urobiť jednoduché zmeny v strave a životnom štýle. V našom tele sa vraj každé tri mesiace obnoví 90% buniek, bez ohľadu na náš vek. Ak im poskytneme kvalitnú potravu, staneme sa úplne novým človekom.
Ak máte záujem prečítať si celú knihu sami, môžte si ju zakúpiť tu.

Talianske risotto bianco1 apríla, 2020
Mäso a choroby 1 apríla, 2020

HĽADAJTE
Martinus link
Všetky knihy, o ktorých píšem, ale aj akékoľvek iné, si môžete kúpiť v online kníhkupectve Martinus. Som ich partner, a tak keď si na ich stránke, na ktorú sa dostanete prekliknutím cez tento link, kúpite nejakú knižku, odmenia ma. :o)