Nie je mlieko, ako mlieko
Tri základné potraviny – chlieb, mäso a mlieko. A toľko kontroverzie okolo nich. Tak máme ich jesť alebo nie?
Pustila som sa do hľadania odpovede. Na mojom webe nájdeš článok o obilninách aj o mäse. Dnes sa rozpíšem o mlieku. O tom kravskom. A o všetkom z mlieka vyrobenom – maslo, smotana, syr etc. A nebudem sa venovať etickým úvahám typu, že sme jediný druh, ktorý pije mlieko iného plemena a podobne. Tak poďme na to.
Plant-based v. keto
Vnímam to tak, že čo sa stravy týka, momentálne sú na svete v prevahe 2 tábory. Tí plant-based, čo je škála od vegánov po občasných mäsožrútov a tí keto – to sú rôzne formy a obmeny keto diét (včetne Bulletproof).
Začnem názormi z tej prvej skupiny. Niektoré sú tak extrémne, že tvrdia, že naša potreba pitia kravského mlieka je asi taká, ako potreba piť mlieko žirafy (Michael Klaper, MD). Teda žiadna. Účel mlieka je len nakŕmiť malé bábo a tam jeho účel končí (Neal Bernard, MD).
V kravskom mlieku je vraj mnoho “problematických“ molekúl – od kazeínu po laktalbumín (ktoré spôsobujú alergie, akné a diabetes I. typu), cez hormóny, cukor (laktóza), tuk (najmä nasýtený), proteín (živočíšny) atď. Navyše, mlieko stimuluje rast.
Ale ani „keto skupina“ nefandí veľkej konzumácii mlieka. Proteín radšej získavajú z mäsa a vajec a tuky z rastlinných olejov, avokáda a orechov, alebo grass-fed organického masla, či lepšie z ghee. S mierou pripúšťajú konzumáciu cottage syru, jogurtov a kefíru. Mlieko si dávajú len s mierou do varenia, kávy či čaju (Dr. David Perlmutter: Grain Brain). Ale pekne poporiadku.
Grass-fed, teda trávou kŕmené
Nie je mlieko ako mlieko. Kedysi sa kravy pásli na mnohých ároch lúk a polí a v lete jedli trávu a v zime seno. Dnes sú kravy dá sa povedať geneticky modifikované. Majú málo priestoru na prirodzený pohyb a sú kŕmené kukuricou a obilninami.
No najmä, sú takmer non-stop tehotné. To aby ročná produkcia mlieka na kravu každoročne stúpala. Lenže tehotná krava znamená, že jej mlieko je plné estrogénu (a iných hormónov). A estrogén sa ukladá v tuku. To môže vysvetľovať, prečo ľudia konzumujúci veľa plnotučných mliečnych výrobkov dostávajú častejšie (hormonálnu) rakovinu a častejšie na ňu aj umierajú (Food Revolution Summit).
Mlieko, tuk a rakovina
Je to aj jeden z argumentov plant-based tábora PROTI mlieku – teda že konzumácia mlieka podporuje rakovinu. Keď vedci skúmali spojitosť medzi konzumáciou mliečnych výrobkov a rakovinou zistili, že tí, čo konzumujú mliečne výrobky majú v priemere o 22% väčšiu šancu dostať rakovinu prsníka. Tí, čo ich konzumujú veľké množstvo majú túto šancu až o 50% väčšiu oproti tým, čo mlieka skonzumujú minimum. (Kristi Funk, MD – Cancer-Kicking Superfoods)
Ďalšia štúdia zo Švédska potvrdila, že ženy konzumujúce najviac mliečnych výrobkov majú dvojnásobnú šancu dostať rakovinu vaječníkov. Iná štúdia hovorí o trojnásobnom riziku. A týka sa to aj mužov konzumujúcich veľa mlieka a rakoviny prostaty.
Aj výskumníci od Keiser Permanente vydali jednu štúdiu. Trvala až 12 rokov. Bola robená na ženách, ktoré už rakovinu prsníka mali. Čo zistili? Ženy, ktoré jedli jednu alebo viac porcií nejakého plnotučného mliečneho výrobku (rozumej syr, mlieko, zmrzlina etc.) mali o 64% zvýšené riziko úmrtia na rakovinu v porovnaní so ženami, ktoré zjedli menej ako pol porcie denne.[1]
A je tu ešte jedna štúdia, ktorá sa týkala dennej konzumácie masla. Tí, čo ho konzumovali najviac mali o 67% väčšiu šancu na recidívu rakoviny a o 212% vyššie riziko smrti oproti tím, čo ho konzumovali najmenej (Kristi Funk, MD – Cancer-Kicking Superfoods). Skrátka, tieto štúdie mlieku nefandia.
Mlieko, živočíšny proteín a rakovina
Ďalší problém s mliekom (a samozrejme aj mäsom) je, že je zdrojom živočíšnych bielkovín. Po konzumácii veľkého množstva živočíšnych bielkovín naša pečeň vylučuje jeden veľmi silný rastový hormón – “insulin-like growth factor one“ (IGF-1). Tento hormón stimuluje rast všade v tele. Pre mladého chlapca alebo dievča, ktorí ešte rastú, to je skvelé. Ale pre dospelého muža či ženu to je zbytočné, dokonca až nebezpečné (Michael Klaper, MD).
Mať tkanivá zaplavené IGF-1 je tou poslednou vecou, ktorú by si chcel/a, obzvlášť ak už máš rakovinu prsníka alebo prostaty, či “len“ zanesené artérie. IGF-1 totiž podporuje veľmi rýchly rast. Ak sa v laboratóriu zmieša IGF-1 s rakovinovými bunkami, začnú rásť ako bláznivé. Po konzumácii mlieka tvorí tvoje telo viac IGF-1. Potom už len stačí, že máš v tele jednu latentnú rakovinovú bunku, ktorá je týmto stimulovaná. IGF-1 je ako hnojivo pre takúto bunku (Neal Bernard, MD).
Mlieko, tuk a Alzheimer
Rakovina nie je jediným strašiakom pre ľudí konzumujúcich mlieko. Jedna štúdia skúmala súvislosť medzi diétou a Alzheimerom. A zistilo sa, že plnotučné mliečne výrobky, ako potraviny s najvyšším zdrojom nasýtených tukov v našej strave, sú treťou potravinou najviac zvyšujúcou riziko Alzheimera, hneď po mäse a vajciach (Dean & Ayesha Sherzai, MD).
Mlieko a vápnik
No a ak sa teda riadiš názorom, že deti vyrastajú úplne v pohode bez mlieka od kráv a dospelí ho nepotrebujú vôbec, treba vedieť, kde v strave získaš pre seba tak potrebný vápnik. Vápnika je dostatok najmä v semiačkach (sézam, chia, mak …), v sardinkách a konzervovanom losose, v strukovinách, v mandliach, v tmavej listovej zelenine akou je kel, brokolica a pod. Ak chceš extra porciu kalcia, získaš ju aj z fortifikovaného pomarančového džúsu alebo sójového mlieka.
Zdravé a pevné kosti bez mlieka
A ako si udržíš pevné a zdravé kosti bez mlieka a syru, či jogurtov? Musíš tie kosti používať! Teda musíš byť fyzicky aktívna! Prestať toľko sedieť. Začať častejšie dvíhať činky, a chodiť po schodoch. Faktom je, že krajiny, kde ľudia konzumujú najviac kravského mlieka a výrobkov z neho majú najhorší stav osteoporózy, najviac zlomených bedrových kĺbov a predčasných úmrtí na rakovinu.
Aké benefity má pitie mlieka?
Mlieko obsahuje vitmín B12. Aj polynenasýtené mastné kyseliny – zdravé tuky. A dokonca aj tryptofán. No a samozrejme proteín, ktorý potrebujeme v mladom veku na rast a v starobe na budovanie svalov. Mlieko pred spracovaním obsahuje aj veľa druhov enzýmov, ako napríklad laktázu rozkladajúcu laktózu, lipázu, ktorá štiepi tuk a proteázu, ktorá rozkladá proteín. Mlieko v prirodzenom stave údajne obsahuje aj laktoferín, o ktorom je známe, že má antioxidačné, protizápalové, protivírusové a imunoregulačné účinky.
Avšak mlieko predávané bežne v obchodoch je spracované a v procese spracovania stratilo všetky dobré vlastnosti. Najprv je homogenizované a následne pasterizované. Tuk v homogenizovanom mlieku je pre naše telo škodlivý, lebo je zoxidovaný (Hiromi Shinya, MD: Enzýmy, kľúče ku zdraviu). Navyše, enzýmy sú citlivé na teplo. Rozkladajú sa už pri teplote 48st. Celzia. Úplne sa zničia pri teplote 115 st. Celzia. Pasterizácia sa robí pri oveľa vyšších teplotách. Množstvo zoxidovaného tuku sa pri pasterizácii pri vysokej teplote ešte zvyšuje. Navyše, teplo mení aj kvalitu proteínov v mlieku.
Náhrady mlieka
Samozrejme, dnes už existuje mnoho druhov rastlinných “mliek“, ktorými vieme kravské mlieko v mnohých pokrmoch nahradiť. Tie však s mliekom nemajú veľa spoločného. Ide o vodu s … napríklad mandľovou pastou. Ak si pozrieš etiketu zistíš, že mandlí je tam maximálne tak 2%. A to sa týka všetkých orechových “mliek“. Takže v podstate je to len drahšia voda. „Rozhodne nie je dobrý nápad nahradiť kravské mlieko ryžovým alebo iným rastlinným v plnej miere. O ryžových výrobkoch a ich ne-prospešnosti sa veľa diskutuje v súvislosti z arzénom z pôdy a u iných rastlinných mliek sa pretriasa netransparentný pôvod surovín a možná kontaminácia mykotoxínmi.“, píše Silvia Horecká na svojom blogu. Ja odporúčam – ak rastlinným mliekam fandíš, vyrob si ich radšej doma.
Sójové mlieko je trošku iné. Obsahuje viac kalcia aj bielkovín. Môžeš však naň byť alergická. Kokosové mlieko má zas privysoký obsah tukov. Ak si si ho obľúbila, kupuj radšej také, čo má znížený obsah tuku. Vhodné je aj konopné a obilné mlieko. Ideálne bude ich striedať. Tu nájdeš ich porovnanie https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-milk#1.-Hemp-milk
Aké ponaučenie z toho vyplýva?
Nie je ideálne piť bežne dostupné mlieko z obchodu. Lepší je biely organický jogurt. Dá ti viac nutrientov než pohár mlieka – má pridané probiotiká, proteín a predtrávenú laktózu, ktoré robia z jogurtu viac prijateľnú potravinu pre tvoj mikrobióm než mlieko.
Ak sa bez mlieka nezaobídeš, rozhodne si prever odkiaľ pochádza. Ty si to, čo ješ. A krava je tiež to, čo je. Teda kravské mlieko obsahuje to, čo krava zje. A tak si radšej vyber organické mlieko. Podľa štúdií organické mlieko obsahuje oveľa lepší – zdravší pomer tukov omega 3 k omega 6 než mlieko od kráv, ktoré jedia – čokoľvek. Taktiež obsahuje celkovo viac nutrientov a menej chemikálií, syntetických hormónov a antibiotík.
Ak nemáš možnosť kúpiť si organické mlieko, kúp si aspoň nízkotučné. Vedci sa domnievajú, že kravy sa zbavujú chemikálií, ale aj estrogénu práve mliekom. Aj pesticídy sa ukladajú práve v tukovom tkanive. Existuje dokonca súvislosť medzi plnotučnými mliečnymi výrobkami a rakovinou. Skrátka nasýtený tuk v plnotučných mliečnych výrobkoch rozhodne dvíha obočie. Na druhej strane, nízkotučné mliečne výrobky nie sú takým rizikom pre rakovinu (prsníka), ako by sa zdalo (Kristi Funk, MD). Nízkotučné mlieko je však lepšie ako úplne odtučnené. Tá troška tuku je potrebná napríklad aj kvôli absorbcii vitamínov rozpustných v tuku.
Čo som si z toho odniesla ja?
Mne z toho vychádza, že ak som zdravá, kľudne mlieko v primeranom množstve piť môžem. Ale nemusím mlieko piť aby som bola zdravá. Najmä ak sa nevyhýbam mäsu ani vajciam. A radšej ho samotné ani piť nebudem. Do kávy 2 až 3-krát za deň si ho dám. Nebudem sa vyhýbať ani doma uvarenej mliečnej polievke raz za týždeň, do ktorej dám jeho organickú verziu.
Stravu si radšej obohatím o občasnú, no najmä sezónnu bryndzu či pár desiatok gramov kozieho alebo ovčieho syru ako posýpku na zeleninový šalát. No a nastrúhaný parmezán k rukole či občas do rizota mi tiež neublíži. A ak si dám jogurt ako snack, tak bude samozrejme biely a organický. Hlavne aby to bolo všetko od kravičiek kŕmených trávou a senom! A úplne najlepšie by bolo, ak by som poznala osobne nejakého farmára. :o) Bohužiaľ, nepoznám. Nakupujem preto mliečne grass-fed produkty v BioAlej od Rakúskych farmárov zo skupiny Demeter. (demeter.net)