Korenie života

Janka B. mi minule povedala, že vždy keď si prečíta nejaký môj článok či vypočuje podcast, zavedie do svojho každodenného života nejakú novú “zdravú“ vec – návyk, či potravinu. Po čase aj zabudne, prečo to robí, ale to nevadí. Vie, že to má nejaký dobrý zmysel, a tak to robí ďalej.
Osvoj si nový návyk – používaj bylinky a koreniny ku každému jedlu
Dnes by som chcela Janku a aj teba opäť naučiť jednu VEĽMI zdravú vec. Používať bylinky a koreniny namiesto soli. Jednoduché, však? Prečo by si to mala robiť? No, soli nám stačí málo. Nemali by sme jej zjesť viac ako 2g denne. Ale soľ sa nachádza vo veľa spracovaných potravinách. Takže ju už ani nemusíme do žiadneho jedla pridávať, obzvlášť ak takéto potraviny jeme denne (konzervy, pizza, ázijské jedlá a pod.).
Antioxidačné vlastnosti byliniek a korenín
Na druhej strane bylinky a koreniny majú výrazné blahodarné účinky na naše zdravie – sú snáď ANTIvšetko. V prvom rade majú ANTIOXIDAČNÉ vlastnosti. V pomere ku svojej hmotnosti totiž obsahujú viac antioxidantov než akákoľvek iná skupina potravín. Každé naše jedlo by malo obsahovať dostatok antioxidantov, aby sme tak zabránili oxidačno-redukčnej nerovnováhe. Teda nerovnováhe medzi voľnými radikálmi a oxidantmi v našom tele. Bohužiaľ, väčšinou máme viac tých voľných radikálov, pretože tie vznikajú pri akejkoľvek oxidačne stresujúcej udalosti akou je napríklad nedostatok spánku, nachladnutie, nervy v rannej dopravnej špičke, šport, či náš vlastný metabolizmus.
Čo ešte bylinky dokážu?
Okrem zvyšovania antioxidačnej sily organizmu, bylinky a koreniny normalizujú výkyvy v hladine cukrov a tukov v krvi. A to je čo povedať. Skrátka tí, čo bylinkujú a korenia majú v krvi 2x viac antioxidantov a zároveň aj o 30% menej tukov (triglyceridov) a k tomu aj lepšiu inzulínovú rezistenciu.
Fytochemikálie v koreninách sú často aj ANALGETICKÉ, ANTIPYRETICKÉ, ANTISEPTICKÉ, ANTIFUNGÁLNE, ANTIDIABETICKÉ, ANTIVÍRUSOVÉ, ANTIMIKROBIÁLNE, ANTIREUMATICKÉ, ANTINOCEPTÍVNE, ANTIKONVULZÍVNE, ANTIPROLIFERATÍVNE, ANTIHELMITICKÉ, ANTIDIABETICKÉ, CYTOPROTEKTÍVNE, HYPOTENZNÉ, HYPOGLYKEMICKÉ, HEPATOPROTEKTÍVNE, IMUNOMODULAČNÉ, KARDIOTONICKÉ, KARDIOPROTEKTÍVNE, NEUROPRETEKTÍVNE, PROTIVREDOVÉ, PROTIRAKOVINOVÉ atď. Skrátka úžasné! Ani ja polovičke nerozumiem, ale to nevadí. Pointa je, že keď bylinkuješ, určite svojmu telu robíš dobre. :o)
O niektorých bylinkách a koreninách som vám už písla, pretože boli hodné samostatného článku – ako napríklad o KURKUME, či ŠAFRÁNE alebo ŠKORICI … pozrieme sa teda na niektoré iné. Predstavím vám ich výsosti z kráľovskej rodiny. Je to dobrá spoločnosť. Zoznámte sa prosím.
Pani grófka – Senovka grécka
Toto korenie by prospelo každému sparťanovi. Zlepšuje totiž svalovú silu a silový výkon pri dvíhaní bremien. Má však aj silné ANTINÁDOROVÉ účinky a chráni centrálny nervový system pred neurodegeneratívnymi zmenami. Konzumuje sa mletá – ideálne v nemliečnych polievkach, alebo ako naklíčené semená – zvýši sa tak jej biologická dostupnosť. Hoci mne jej horkastá chuť veľmi nesedí, pridávam si ju občas do tzatziki.
Jej kráľovské veličenstvo – Kajenské korenie
Kajenské korenie v dávke 1,5 lyžičky denne ti pomôže pri poruchách trávenia – potláča bolesti žalúdka aj nevoľnosť, a v kapsuliach aj pri bolestiach brucha a nafukovaní. Ja si pridávam štipku do rannej teplej vody s citrónom a jablčným octom. A štipku pridávam aj do hummusu.
Pán kráľ – Koriander
Je to veľmi kontroverzná bylinka. Teda čo do fanúšikov. Jedni ju milujú, iní ju nemôžu ani cítiť. Môže za to naša genetika. Ale čo sa jej liečivých účinkov týka, je jednoznačne favorit – vo vyšších dávkach pomáha pri artróze a dne. Je to silný ANTIOXIDANT, no chráni nás aj pred rakovinou, metabolickým syndrómom a neurodegeneratívnymi ochoreniami. Ja si jeho vňať rada pridávam do guacamole alebo do strukovinových poleivok. Dozvedela som sa totiž, že chráni moju pokožku pred degradáciou kolagénu, čím spomaľuje jej starnutie (zdroj: Silvia Horecká)!
Pani kňažná – Mäta prieporná
Neviem sa dočkať, kým vám to prezradím – má najväčšiu koncentráciu ANTIOXIDANTOV z bežne dostupných byliniek!!!!!! No nie je to úžasné??!!?? Tak šup s ňou do smoothies, kaší, k čokoláde, do šalátov a kamkoľvek sa vám hodí.
Hanblivé páža – Oregano
Nemá za čo hanbiť. Je tiež veľmi bohaté na antioxidanty. Navyše dokáže výrazne chrániť bunky nášho tela pred poškodením radiáciou. Má aj ANTIZÁPALOVÉ a ANTINÁDOROVÉ účinky – je hneď za bobkovým listom najúčinnejšie v spomaľovaní rastu rakovinových buniek krčka maternice.
Pani vojvodkyňa – Majoránka
Príbuzná oregana. V laboratóriu dokáže spomaliť presun a šírenie buniek rakoviny prsníka. Dve šálky čaju z majoránu nalačno majú pozitívny vplyv na hladinu a teda rovnováhu hormónov a pomáha aj pri syndróme polycystického vaječníka.
Vojak – Klinček
Má najvyšší obsah antioxidantov z tých bežnejších korenín. Bodka. Tak si ho daj k vareným hruškám, či jablku, alebo si sprav chai.
Ctená dvorná dáma – Amla
Amla čo??? Ani ja som o nej donedávna nepočula. Indický ergreš. V ajurvede bežná vec. Používa sa snáď na všetko. Čerstvé plody budeš len ťažko u nás zháňať. Možno mrazené, ale chuťovo to nie je nič moc. Niektoré plody sú skrátka dobré aj v prášku. Amla má najvyšší obsah antioxidantov NA SVETE (z tých neobvyklejších korenín). Nájdeš ju v alternatívnych obchodoch medzi doplnkami stravy.
Pán gróf – Zázvor
Zázvor by si zaslúžil tiež samostatný článok. V tradičnom liečiteľstve sa používa už tisícročia. Najmä proti bolesti hlavy. V jednej štúdii mal dokonca rovnaké účinky ako ibuprofen. Bez vedľajších účinkov a za oveľa menej peňazí. Pôsobí však aj proti menštruačným bolestiam a zmierňuje aj PMS. Stačí osminka lyžičky dva- až trikrát denne (v prášku). Zázvor je dobrý aj proti nevoľnosti – pri cestovaní, chemoterapii, ožarovaní, či v tehotenstve (pozor, max. 20g denne čerstvého zázvoru) a pri pooperačných stavoch. Považuje sa dnes za netoxické širokospektrálne ANTIEMETIKUM – liek proti zvracaniu.
Jeho výsosť – Kardamóm
Toto aromatické zelené a čierne korenie v labáku zvýšilo činnosť, teda aktivitu prirodzených zabijačských buniek. Má aj silné protizápalové účinky podobné ibuprofenu. S tým čiernym si uvar ryžu, polievku či omáčku, a potom ho vyber. To zelené sa hodí napríkald aj do rannej kaše.
Na záver – buď kreatívna
Byliniek a korenín je neúrekom. A každá z nich má nejaké tie skvelé ANTI účinky. Určite aspoň 2 či 3. Jednoducho nemôžeš urobiť zle, ak si k jedlu nejakú pridáš. Stačí, ak sa naučíš a zvykneš si rozmýšľať tak, ako ja. Vždy, keď idem variť alebo mám pred sebou hotové jedlo rozmýšľam,“Čím by som si to ešte mohla posypať – dochutiť?” Skrátka, buď kreatívna! Najlepší spôsob, ako na bylinky nezabúdať, je mať ich na očiach. Koreniny neďaleko hrncov a bylinky rovno na stole alebo na balkóne či za oknom, cez ktoré sa pozeráš, keď ješ.
Pár tipov na záver
A tak keď si varím rannú kašu alebo kávu, dávam do vody aj kardamóm alebo škoricu. Do čaju, smoothie alebo pečiva si zas rada pridám sladké drievko. Keď si urobím chlebík s rajčinami, posypem ich čiernou rascou. Na avocado si dávam mleté čili. Koriander ide vždy do guacamole. Petržlenová vňať do hummusu. Na šalát a do polievok dávam kurkumu a čierne korenie. Na mäso a ryby oregano alebo majoránku. K batatom rozmarín. Na vajíčko sumak. Brokolicu posypem horčičným semienkom. Z mäty a ibišteku si robím výluh. Atď. atď.
A čo si zvykneš dávať na jedlo ty? Aké korenie či bylinky si pridávaš do jedla pravidelne? Podeľ sa so mnou o ďalšie tipy.

Recept na krásnu a mladú pleť10 júna, 2021
Ako správne grilovať 10 júna, 2021
