Keď mi Zuzka požičala túto knihu, jej obal na mňa nepôsobil príťažlivo ani lákavo. Je oranžovo-zelený a je na ňom v krúžku fotka autora, pôvodom japonského lekára, v súčasnosti najlepšieho gastroenterológa pôsobiaceho v USA – Hiromi Shinya. Kniha vyzerala skôr ako odborná príručka, či učebnica pre študenta medicíny. Chvíľu sa mi do nej nechcelo. Dnes po prečítaní som jej vďačná za tento tip.
Na začiatku som ešte nevedela, že držím v ruke skutočný bestseller. Po prečítaní prvých strán som sa rozhodla, že túto knihu musím vlastniť, no nedá sa nikde zohnať … z každej stránky na Internete na mňa vyskočilo VYPREDANÉ. A tak som dočítala tú požičanú kópiu.
Živiny, kalórie, hormóny a … ENZÝMY
Čím je tá kniha taká úžasná a prelomová? Je to opäť iný pohľad na zdravie a stravu. Dodnes som vnímala stravu cez živiny (makroživiny – sacharidy, tuky, proteíny a mikroživiny – vitamíny a minerály) alebo cez kalórie či kilojouly. Riešila som stravu aj z hľadiska hormonálneho. Ale enzýmy som neriešila. Pritom ide možno o jej najdôležitejšiu zložku či kvalitu. Bez enzýmov konzumujeme totiž len mŕtve potraviny.
Zázračný enzým
Dr. Shinya nám ponúka svoj pohľad na zdravú stravu – zvnútra. Doslova. Shinya vyšetril tisícky čriev a žalúdkov svojich pacientov a stovky ich operoval. Na základe toho vytvoril teóriu o ZDROJOVOM ENZÝME. Má za to, že existuje jeden enzým, ktorý sám nazýva „zázračný“ enzým, ktorý prijímame z potravy. Ten sa v tele uloží do zásoby a keď vznikne potreba, premení sa na potrebný druh enzýmu. Život človeka končí, keď sa enzýmy v tele spotrebujú.
Enzýmy, ktoré vyrábame, a enzýmy ktoré kupujeme
V našom tele pôsobí viac než 5000 druhov enzýmov. Môžeme ich rozdeliť do dvoch kategórií. Jedny si naše telo tvorí a tie druhé prijímame zo stravy. Samozrejme z čerstvej stravy. Dr. Shinya totiž dokázal, že ľudia, ktorý jedia stravu bohatú na enzýmy majú aj vysokú hladinu enzýmov v tele. Navyše, ak jeme tie správne potraviny, enzýmy nielen prijímame, ale zároveň aj vytvárame prostredie v našom tele na “výrobu“ ďalších enzýmov v našich črevách.
Načo nám je toľko enzýmov?
Enzýmy sa v našom tele zúčastňujú asi na všetkých kľúčových procesoch. Tak napríklad trávenie, vstrebávanie živín, výmena starých buniek za nové, detoxikácia, pohyb, dýchanie, tlkot srdca, atď. atď.
Ako prichádzajú naše telá o enzýmy?
Enzýmy sa však aj ľahko vyčerpávajú. Na jednej strane aktivitami, ktoré vieme ovplyvniť – pitím alkoholu, fajčením, zlou stravou (prejedanie sa, veľa mäsa v strave, konzumácia zoxidovaných potravín a potravinových aditív … ), atď. Ale aj okolnosťami, ktoré nevieme ovplyvniť – baktriálnymi alebo vírusovými infekciami, ale aj vystavovaním sa znečistenému ovzdušiu, ultrafialovým lúčom či elektromagnetickým vlnám, pôsobením rentgenového alebo gama žiarenia, … v podstate všetkým, z čoho vznikajú v našom tele voľné radikály. Dokonca aj emocionálny stres vyčerpáva naše enzýmy.
Čo z toho vyplýva?
Mali by sme žiť tak, aby sme množstvo enzýmov v našom tele zvyšovali a nie znižovali. To sa ľahko povie, však? Preto Dr. Shinya vytvoril ZÁSADY ŽIVOTOSPRÁVY PROSPIEVAJÚCEJ ENZÝMOM. A práve tie opisuje vo svojej knihe. Verí totiž, že tajomstvo dlhého a zdravého života spočíva v prevencii ničenia a vyčerpávania vzácnych zdrojových enzýmov.
Čo teda jesť a čo nie?
Väčšina našej stravy, až 85% by mala pochádzať z rastlín. Z toho 45 až 50 % z obilnín, 35 až 40% zo zeleniny a ovocia a len 15% z mäsa. Potraviny obsahujúce čo najviac enzýmov sú teda najmä obilniny, ovocie a zelenina. Obilniny musia byť nerafinované (rozumej nespracované, čiže celozrnné), čerstvé, celé, organicky pestované zrná, ako napríklad jačmenné vločky, proso, pohánka, merlík, amarant, ovsené vločky alebo aj celé ovsené zrná či vákuovo balená hnedá ryžu natural (ryža vystavená vzduchu totiž oxiduje!). Takéto obilniny sú plné prospešných živín. Zelenina a ovocie musia byť predovšetkým čerstvé, z úrodnej pôdy, bohatej na minerály a vypestované bez použitia potravinárskych chemikálií a chemických hnojív. Čerstvé znamená, že ich treba jesť čo najskôr po zbere. Čím čerstvejšie, tým viac enzýmov potraviny obsahujú. Mäso by malo pochádzať najmä z bielych rýb. Ryby s tmavým mäsom rýchlejšie oxidujú pre veľký obsah železa. Konzumácia čerstvých potravín je základným pravidlom zdravého stravovania podľa Shinya.
A čo JE Dr. Shinya?
Najprv vypije 2 až 3 poháre dobrej vody. O 30 minút zje kúsok čerstvého ovocia bohatého na enzýmy. Aktivuje si tým trávenie a zvyšuje hladinu cukru v krvi, tak sa potom neprejedá. O ďalších 30 až 40 minút si dá raňajky, či iné hlavné jedlo zložené z celozrnných obilnín (niekedy aj 7 rôznych druhov) a dusenej zeleniny (varením zeleniny vo vode sa stratia enzýmy a tak ju dusí alebo ľ minútky blanšíruje), kvasené sójové bôby a riasy. Všetko jedlo je z čerstvých ingrediencií a hneď po uvarení. Je 3 hlavné jedlá za deň a medzitým viac nesnackuje. Príležitostne si dá aj nejakú rybu, či suši. Avšak najprv poprosí sušimajstra, aby z toho zoxidovaného tuniaka odrezal aspoň 5mm vrstvu. Chcem vidieť ako by na takúto požiadavku zareagovali sušimajstri v našich reštauráciách. Dr. Shinya po 18:30 už nič neje ani nepije.
Enzýmy v tabletkách
A ak si myslíš, že si enzýmy šupneš v tabletke a všetko je vyriešené, nedá sa. Nedajú sa totiž vytvoriť umelo – syntetizovať. Jediným producentom enzýmov sú živé organizmy. Vieme vytvoriť iba prostredie, v ktorom mikroorganizmy vytvárajú enzýmy – tento proces nazývame kvasenie. Existujú však potravinové doplnky, ktoré umožňujú enzýmom pracovať účinnejšie.
Rada na záver – nezabudni žuť!!!
Samozrejme, každý žuje svoje jedlo. Hryzneš 5 – 6 krát a šup dole krkom. Však?
Žutie stimuluje vylučovanie slín. Ak sa pri žutí zmiešajú tráviace enzýmy v slinách s potravou, zlepší sa trávenie a vstrebávanie živín. Steny nášho čreva vedia totiž vstrebať iba častice o veľkosti 0.015 mm!! Všetko väčšie je z tela vylúčené. Takže inými slovami povedané, zbytočne budeš jesť zdravo, ak to poriadne nepožuješ. Skončí to vieškde.
Povieš si fajn, aspoň schudnem. Ale nie je to tak. Práve naopak, čím dlhšie žujeme, tým skôr nám stúpne hladina cukru v krvi a znižuje sa chuť do jedla a tak sa neprejedáme. Navyše tým ušetríme aj zdrojové enzýmy na trávenie zle požutého jedla. Jedlo by sme teda mali požuť aspoň 30 až 50-krát (Dr. Shinya žuje každé sústo až 70krát!!) a do žalúdka by malo prísť … “na kašu“. Bonusom takéhoto žutia jedla je, že prípadné parazity či hmyz v potrave zabijeme už … zubami.
Tak, a teraz musím v tej knihe vygumovať všetky podčiarknutia a poznámky, aby som ju mohla vrátiť Zuzke v pôvodnom stave. :o)
Ako si v 10 jednoduchých krokoch zmeniť život k lepšiemu.
Premena tvojho zdravia nielen po 40.
Ako si malými zmenami v každodennom živote predĺžiť nielen život, ale najmä život v zdraví, doplniť chýbajúcu energiu, predísť chorobám a skrátka každý deň sa cítiť úžasne, ľahko, fit a zdravo! A popritom samozrejme zhodiť pár kíl aj centimetrov. :o) A nie, nebude to rada v štýle “cvič viac a jedz menej”. Bude to návrat k najlepšej verzii teba! Nastavím ti životný štýl, ktorý budeš milovať!
Diéty nefungujú. Osvoj si nový životný štýl postupne a natrvalo.
Počas tohto kurzu sa naučíš všetky triky, ako docieliť dlhší život v zdraví, ako sa skvelo cítiť a mať dostatok energie každý deň, len čo sa zobudíš. A pritom ľahko a nenápadne schudnúť.
Týchto 10 stretnutí ti zmení (pohľad na) život.
Tento kurz je vhodný ako úvod do zdravej životosprávy pre tých, ktorí sa chcú zorientovať v súčasnom informačnom chaose ohľadom toho, čo je a čo nie je zdravé. Pomôže ti uvedomiť si, kde si a na čom ešte potrebuješ popracovať. Pomôže ti nájsť motiváciu a odhodlanie nastúpiť na túto cestu sebazlepšenia. Počas našich 10 sedení si uvedomíš, prečo bojuješ s tými poslednými kilami, únavou a neustálym návratom na začiatok. S týmto programom, ktorý je postavený na 4 pilieroch zdravia – spánok, pohyb, výživa a zvládanie stresu – sa začneš zbavovať všetkých negatívnych symptómov, ktoré otravujú tvoj život.
Pre koho je kurz určený:
Čo budeš potrebovať:
Čo ešte za to získaš? – Bonusy zdarma:
Kto som ja?
JUDr. Silvia Nipčová, LL.M., kouč zdravia Dr. Searsa
Som advokátka zdravia. Výživu študujem pre potešenie a nesmierne ma to baví. S rešpektom ti odovzdám všetko, čo som sa naučila o jedle, zdraví a chudnutí. Zdieľam s pokorou úžasnú prácu vedcov a odborníkov a prekladám do „ľudskejšej“ reči najnovšie vedecky podložené poznatky v oblasti výživy a zdravia.
Termín a dĺžka kurzu:
10 stretnutí v trvaní 1 hodina.
Prihlásiť sa môžeš do 31. januára 2022 na info@foodforhealth.sk.
Cena kurzu:
Hodina môjho poradenstva stojí 50 EUR. Tento 10-dielny kurz by ťa preto stál normálne 500 EUR. Avšak zohľadňujem to, že ide o skupinový kurz, a preto dávam každému účastníkovi 50% zľavu. Cena kurzu je teda 250 EUR.
Počas kurzu, pred jeho začiatkom ani po jeho skončení ti nebudem ponúkať žiadne produkty na kúpu. Ide iba o moje rady a skúsenosti, ktoré ti chcem odovzdať. :o)
Referencie:
“Viete podľa čoho viete, že človek niečomu naozaj rozumie a že žije, čo hovorí? Že to vie vysvetliť jednoducho, zrozumiteľne a prakticky. Tak to robí Silvia a pridáva k tomu veľmi zrozumiteľné argumenty, prečo toto áno a toto nie. Také tie AHA momenty. Na mňa tento prístup veľmi dobre funguje, takto sa mi to ukladá niekde hlboko do pamäte a pripomenie sa mi to vždy, keď si chystám jedlo. A tak už nezabudnem, že brokolicu a karfiol treba nakrájať 30 min. pred úpravou, že tak z toho jedla získam viac. A keď dokončujem jedlo, počujem v hlave Silviin hlas „čím si to posypem?“ :-)). Protizápalové bylinky sú pre mňa top objav, zdravé, mega prospešné a aj bežné jedlo je s nimi zaujímavejšie. Celkovo sa mi páči, že Silvia sa na to pozerá cez zdravie a kvalitu života a nie cez chudnutie a diéty. Sledujem jej blogy a podcasty, vždy si z toho niečo nové vyberiem a zaradím do svojho fungovania. Takto sa mi časom vyskladala celkom veľká zmena. Pre mňa je to oveľa účinnejší spôsobom ako radikálne premeny, ktoré som nikdy nedokázala dlhodobo udržať. “
Jana Bernaťáková
“Silviu som oslovil s tým, že som potreboval schudnúť nejaké tie kilá, no najmä som sa chcel začať zdravšie stravovať. Sledoval som ju už nejaký čas na sociálnych sieťach, no nevedel som si sám so stravou poradiť. Požiadala ma, aby som si 2 týždne stravu zapisoval. Potom urobila analýzu, na základe ktorej mi dala niekoľko odporúčaní šitých na mieru. Nešlo o drastické zmeny. Niečo sme popresúvali, niečo vylúčili, niečo zaradili do stravy, no snažila sa do značnej miery zohľadniť môj životný štýl a stravovacie návyky. Nastavili sme kalórie aj makroživiny. Schudol som pod 80 kg. Bol to pre mna veľký mílnik! Takú váhu som mal naposledy pred 7 rokmi! Rozhodne však jem omnoho lepšie a tie hodnoty dodržujem, takže váha ide stále dole. No hlavne mi to stravovanie vôbec nevadí.”
Aleš Zacha
“Ahoj Silvia, tvoj web je super! Píšeš veľmi ľudskou rečou, nesnažíš sa presvedčiť, vysvetľuješ na základe faktov alebo overených skutočností. Dávaš pocit dôveryhodnosti a to je v dnešnej dobe vzácne. Držím palce v ďalšej práci a verím, že sa ti bude dariť. Som tvojím fanúšikom. :o)“
Jana Mošovská
„Silvi pozdravujem vás, musím napísať, že toľko zaujímavých tém dávate. Radosť čítať! Už mám na Martinuse plný košík kníh, čo ste odporučila. ;o) Môžem sa opýtať aký šport robíte? Vyzeráte úžasne!“
Maca Bíliková
„Parádne blogy píšeš! Super! Veľmi inšpirujúce. Palec hore. Sama by som na to vôbec nemala čas. Rada sledujem tvoje príspevky (aj keď úprimne, neviem si nájsť čas ich čítať detailne) a vždy sa nad niečím pozastavím, že waw, toto si prečítam. Tak ešte raz ďakujem.“
“Ahoj Silvia, dnes som počúvala tvoj podcast v “ODZNOVA” a super! Moc sa teším! Nezaškodí si občas pripomenúť nejaké veci. A je to fakt obdivuhodné, ako si sa do toho pustila a ozaj vidieť, ako ťa to baví – už aj na tvojom hlase to bolo cítiť ;o).“
Kvetoslava Dugasová
“Robíš skvelé veci. Po očku ťa sledujem.”
Conchita Richterová