Ak by si mala urobiť jednu, iba jednu vec pre svoju dlhovekosť – JEDZ MENEJ ČASTO!!! Čítaš správne, jedz menej často, nie menej kalórií!!! Môžeš teda jesť tie isté kalórie, iba v kratšom časovom okne. Naštartuje to ochranné mechanizmy tela proti starnutiu. Hoci, ak budeš jesť menej často, zješ automaticky aj menej kalórií a schudneš. Ak si chudšia, budeš žiť dlhšie. Akékoľvek obmedzenie kalórií funguje na všetkých organizmoch. To sme už vedeli.
Periódy nejedenia, teda stav bez potravy v brušku, aktivuje 3 vlastné obranné systémy v tele na úrovni buniek (mTOR, AMPK a sirtuíny), ktoré podporujú dlhovekosť. Okrem toho, že sa ti zlepší BMI, zníži krvný tlak, zmenší obvod pása, zaktivizuje to aj bielkoviny, ktoré opravujú tvoju DNA. Čas hladu je prospešný aj z hľadiska zlepšenia inzulínovej rezistencie a zníženia glukózy v krvi. Dokonca aj niektoré choroby benefitujú z hladovania – napríklad rakovina, cukrovka I. typu atď. Skrátka nedostatok glukózy aktivuje prirodzené obranné mechanizmy našich buniek.
Pocit hladu a nedostatok energie tiež spúšťa proces nazývaný autofágia, počas ktorého sa naše telo opravuje a recykluje. Recyklujú sa najmä proteíny na hĺbkovej úrovni. Stačí ak znížiš mTOR – najmä nízkym príjmom aminokyselín (najmä z mäsa) a naštartuješ autofágiu, a už si predlžuješ život.
Keď si hladná a máš nedostatok energie aktivuješ v bunkách aj gén AMPK – ten funguje tak, že tvorí viac mitochondrií, tie zas metabolizujú a tvoria pre nás energiu. A tak sa potom lepšie cítime.
Treba však povedať, že väčšina výskumov ohľadom hladovania bolo robených na modelových organizmoch, nie na ľuďoch. Závery z týchto štúdií však majú silnú indikáciu, že pomáhajú aj ľuďom.
Ako teda hladovať správne? – No každý sme iný, máme iný životný štýl, iné pohlavie, máme iný mikrobióm, sme inak aktívni … preto bude hladovanie vyzerať pre každého inak. Najlepšie je skúsiť a „merať“, nie hádať.
Sú 3 formy fastingu:
Keď začneš praktizovať niektorú z foriem fastingu, nebude to najprv ľahké. Budeš hladná, no v priebehu 2 týždňov sa tvoja pečeň naučí kompenzovať prísun glukózy z externého sveta a začne jej sama produkovať dostatok (hovorí sa tomu glukoneogenéza). Produkuje ju v rovnomernom množstve – to je dôležité. Pretože my sa snažíme práve vyhnúť tým vlnám a výkyvom v množstve glukózy v krvi – prudkému nástupu glukózy po raňajkách zložených napríklad z bieleho toastu a – bože odpusť – pohára pomarančového džúsu, po ktorých ti cukor v krvi stúpne do nebies a následnej hypoglykémii – teda nízkej hladine cukru v krvi. Po veľkom množstve glukózy prijatej vo forme jedla ti prudko stúpne aj inzulín, aby pomohol odsať ten nadbytok cukru v tvojej krvi, po ktorom bezprostredne nasleduje totálny nedostatok cukru v krvi, a ty sa cítiš unavená, vyčerpaná, a bez energie. Poznáš to, však?
Ten úvodný hlad počas prvých dní fastingu sa však dá prekonať. Tajomstvo je – hydratácia. Udržuj sa hydratovaná. Pi veľa tekutín, čaju, vody, aj kávy. A zvládneš to. No ak to naozaj nevydržíš, daj si hrsť orechov – nesolených a nepražených samozrejme. A počkaj 20 minút.
Čo je ešte pri fastingu dôležité je to, ČO ješ, keď ješ. Teda nie len kedy ješ. Musíš mať dostatok výživných látok, lebo inak si viac ublížiš, ako urobíš dobre. Čo treba jesť? – V prvom rade zeleninu. “Vystresované“ rastlinky. Majú viac obranných látok proti “predátorom“ ako sú húsenice a pod. Tieto obranné látky sú prospešné aj pre nás. Sú to polyfenoly. Napríklad taký resveratrol. Áno, ten čo je aj v červenom víne. Najviac ho má Pinot Noir. Ale nerob si nádeje. Aby si dostala tú správnu dávku, musela by si vypiť stovky pohárov za jeden večer. :o)
Dôležité je aj poradie v akom ješ niektoré makronutrienty. Ak ješ najprv sladké (v podobe rafinovaných uhľohydrátov) alebo iba sladké, zdvihne sa ti krvný cukor, a už je zle. Sladké, keď už musíš, si daj radšej nakoniec, po jedle.
Zhrnutie: Jedz menej často, snackuj menej, jedz menej mäsa (najmä červeného a spracovaného), jedz menej cukru, jedz veľa zeleniny, najmä bio-organickej, používaj olivový olej, trošku červeného vína, … skrátka stredomorská diéta. Znížiš šancu na úmrtie o 30%.
Ako si v 10 jednoduchých krokoch zmeniť život k lepšiemu.
Premena tvojho zdravia nielen po 40.
Ako si malými zmenami v každodennom živote predĺžiť nielen život, ale najmä život v zdraví, doplniť chýbajúcu energiu, predísť chorobám a skrátka každý deň sa cítiť úžasne, ľahko, fit a zdravo! A popritom samozrejme zhodiť pár kíl aj centimetrov. :o) A nie, nebude to rada v štýle “cvič viac a jedz menej”. Bude to návrat k najlepšej verzii teba! Nastavím ti životný štýl, ktorý budeš milovať!
Diéty nefungujú. Osvoj si nový životný štýl postupne a natrvalo.
Počas tohto kurzu sa naučíš všetky triky, ako docieliť dlhší život v zdraví, ako sa skvelo cítiť a mať dostatok energie každý deň, len čo sa zobudíš. A pritom ľahko a nenápadne schudnúť.
Týchto 10 stretnutí ti zmení (pohľad na) život.
Tento kurz je vhodný ako úvod do zdravej životosprávy pre tých, ktorí sa chcú zorientovať v súčasnom informačnom chaose ohľadom toho, čo je a čo nie je zdravé. Pomôže ti uvedomiť si, kde si a na čom ešte potrebuješ popracovať. Pomôže ti nájsť motiváciu a odhodlanie nastúpiť na túto cestu sebazlepšenia. Počas našich 10 sedení si uvedomíš, prečo bojuješ s tými poslednými kilami, únavou a neustálym návratom na začiatok. S týmto programom, ktorý je postavený na 4 pilieroch zdravia – spánok, pohyb, výživa a zvládanie stresu – sa začneš zbavovať všetkých negatívnych symptómov, ktoré otravujú tvoj život.
Pre koho je kurz určený:
Čo budeš potrebovať:
Čo ešte za to získaš? – Bonusy zdarma:
Kto som ja?
JUDr. Silvia Nipčová, LL.M., kouč zdravia Dr. Searsa
Som advokátka zdravia. Výživu študujem pre potešenie a nesmierne ma to baví. S rešpektom ti odovzdám všetko, čo som sa naučila o jedle, zdraví a chudnutí. Zdieľam s pokorou úžasnú prácu vedcov a odborníkov a prekladám do „ľudskejšej“ reči najnovšie vedecky podložené poznatky v oblasti výživy a zdravia.
Termín a dĺžka kurzu:
10 stretnutí v trvaní 1 hodina.
Prihlásiť sa môžeš do 31. januára 2022 na info@foodforhealth.sk.
Cena kurzu:
Hodina môjho poradenstva stojí 50 EUR. Tento 10-dielny kurz by ťa preto stál normálne 500 EUR. Avšak zohľadňujem to, že ide o skupinový kurz, a preto dávam každému účastníkovi 50% zľavu. Cena kurzu je teda 250 EUR.
Počas kurzu, pred jeho začiatkom ani po jeho skončení ti nebudem ponúkať žiadne produkty na kúpu. Ide iba o moje rady a skúsenosti, ktoré ti chcem odovzdať. :o)
Referencie:
“Viete podľa čoho viete, že človek niečomu naozaj rozumie a že žije, čo hovorí? Že to vie vysvetliť jednoducho, zrozumiteľne a prakticky. Tak to robí Silvia a pridáva k tomu veľmi zrozumiteľné argumenty, prečo toto áno a toto nie. Také tie AHA momenty. Na mňa tento prístup veľmi dobre funguje, takto sa mi to ukladá niekde hlboko do pamäte a pripomenie sa mi to vždy, keď si chystám jedlo. A tak už nezabudnem, že brokolicu a karfiol treba nakrájať 30 min. pred úpravou, že tak z toho jedla získam viac. A keď dokončujem jedlo, počujem v hlave Silviin hlas „čím si to posypem?“ :-)). Protizápalové bylinky sú pre mňa top objav, zdravé, mega prospešné a aj bežné jedlo je s nimi zaujímavejšie. Celkovo sa mi páči, že Silvia sa na to pozerá cez zdravie a kvalitu života a nie cez chudnutie a diéty. Sledujem jej blogy a podcasty, vždy si z toho niečo nové vyberiem a zaradím do svojho fungovania. Takto sa mi časom vyskladala celkom veľká zmena. Pre mňa je to oveľa účinnejší spôsobom ako radikálne premeny, ktoré som nikdy nedokázala dlhodobo udržať. “
Jana Bernaťáková
“Silviu som oslovil s tým, že som potreboval schudnúť nejaké tie kilá, no najmä som sa chcel začať zdravšie stravovať. Sledoval som ju už nejaký čas na sociálnych sieťach, no nevedel som si sám so stravou poradiť. Požiadala ma, aby som si 2 týždne stravu zapisoval. Potom urobila analýzu, na základe ktorej mi dala niekoľko odporúčaní šitých na mieru. Nešlo o drastické zmeny. Niečo sme popresúvali, niečo vylúčili, niečo zaradili do stravy, no snažila sa do značnej miery zohľadniť môj životný štýl a stravovacie návyky. Nastavili sme kalórie aj makroživiny. Schudol som pod 80 kg. Bol to pre mna veľký mílnik! Takú váhu som mal naposledy pred 7 rokmi! Rozhodne však jem omnoho lepšie a tie hodnoty dodržujem, takže váha ide stále dole. No hlavne mi to stravovanie vôbec nevadí.”
Aleš Zacha
“Ahoj Silvia, tvoj web je super! Píšeš veľmi ľudskou rečou, nesnažíš sa presvedčiť, vysvetľuješ na základe faktov alebo overených skutočností. Dávaš pocit dôveryhodnosti a to je v dnešnej dobe vzácne. Držím palce v ďalšej práci a verím, že sa ti bude dariť. Som tvojím fanúšikom. :o)“
Jana Mošovská
„Silvi pozdravujem vás, musím napísať, že toľko zaujímavých tém dávate. Radosť čítať! Už mám na Martinuse plný košík kníh, čo ste odporučila. ;o) Môžem sa opýtať aký šport robíte? Vyzeráte úžasne!“
Maca Bíliková
„Parádne blogy píšeš! Super! Veľmi inšpirujúce. Palec hore. Sama by som na to vôbec nemala čas. Rada sledujem tvoje príspevky (aj keď úprimne, neviem si nájsť čas ich čítať detailne) a vždy sa nad niečím pozastavím, že waw, toto si prečítam. Tak ešte raz ďakujem.“
“Ahoj Silvia, dnes som počúvala tvoj podcast v “ODZNOVA” a super! Moc sa teším! Nezaškodí si občas pripomenúť nejaké veci. A je to fakt obdivuhodné, ako si sa do toho pustila a ozaj vidieť, ako ťa to baví – už aj na tvojom hlase to bolo cítiť ;o).“
Kvetoslava Dugasová
“Robíš skvelé veci. Po očku ťa sledujem.”
Conchita Richterová