OK. Toto budú veľmi dôležité informácie. Preto, čítajte pozorne. :o) Dozviete sa ako spomaliť starnutie. Mimochodom aj to, ako sa chrániť pred mozgovou príhodou a predchádzať zápalom. Áno, uhádli ste, môžu za to antioxidanty. Ale pekne poporiadku.
Všetci dobre vieme, že máme jesť veľa potravín obsahujúcich antioxidanty. A máme sa vyhýbať oxidačnému stresu. Vieme však aj prečo a čo to vlastne znamená? Neviem ako vy, ale ja rada veciam najprv porozumiem, aby som vedela, prečo niečo robím. Čo to teda vlastne tie antioxidanty sú? Ja si ich predstavujem ako takú SBSku. Proti superoxidom. Superoxidy sú zas zločinci. Voľné radikály. Nestabilné molekuly. Elektróny nabité vysokou energiou, ktoré sa dostali cez naše bunky do priestoru, kde ich chytil kyslík, a potom sa zbláznili. To je oxidačný stres.
Tieto superoxidy sú také drzé, že pri kontakte s našou DNA poškodzujú naše gény. A tie keď sa neopravia, môžu spôsobiť mutáciu chromozómov. A to vedie k vzniku rakoviny. V tom najhoršom prípade. Inak poškodenie buniek vedie k oxidácii nášho tela. Predstavujem si to ako hrdzavenie organizmu. Teda starnutie a choroby s ním spojené (hnedé starecké škvrny na pokožke, vrásky, strata pamäti, zhoršujúca sa funkčnosť orgánov atď.).
Našťastie, naše telo sa proti tomuto procesu vie brániť. Vďaka antioxidantom. Veľké množstvo antioxidantov vieme získať zo stravy. Samozrejme, zo stravy bohatej na antioxidanty. Aká strava to je? Sú to najmä potraviny rastlinného pôvodu, teda ovocie a zelenina. Obsah antioxidantov sa meria v jednotkách antioxidačnej sily. Veľa antioxidantov je v bobuľovinách a niektorých druhoch listovej zeleniny. Len pre porovnanie, šálka jahôd má 310 jednotiek, maliny 350, čučoriedky 380, „divé“ čučoriedky viac ako 2x toľko, černice až 650 jednotiek. Mango má 110 jednotiek. Oproti tomu jablká majú len 60 a banány 40 jednotiek. Živočíšne potraviny sa nemajú čím chváliť. Losos má len 3 jednotky, kurča iba 5 a vajce na tvrdo 4. Zvedavci a detailisti – nekonečne dlhú tabuľku potravín a ich obsahu antioxidantov nájdete na http://bit.ly/antioxidantfoods.
Najviac antioxidantov však obsahujú koreniny a bylinky. A stačí ich tak málo. Napríklad ja si pridávam jednu lyžičku škorice do rannej kaše. Alebo hrsť mätových lístkov do smoothie. Máte radi pečené jablká tak ako ja? Posypte ich mletým klinčekom. A keď moje deti nechcú nič iné len cestoviny s rajčinovou omáčkou, aspoň im do toho po tajomky prepašujem lyžičku oregana a majoránky. Antioxidačné skóre takej kaše či omáčky tým zvýšim o 100 až 200 jednotiek. Ale pssssst! Pridávam im tam aj kurkumu s čiernym korením (viď môj článok na blogu) a poriadnu lyžicu mletých ľanových semiačok (o tých bude reč nabudúce). Zatiaľ si nič nevšimli a tvrdia, že maminka varí najlepšie! :o) A všetky ingrediencie na môj obľúbený antioxidačný šalát vidíte na fotke k článku.
Všetky knihy, o ktorých píšem, ale aj akékoľvek iné, si môžete kúpiť v online kníhkupectve Martinus. Som ich partner, a tak keď si na ich stránke, na ktorú sa dostanete prekliknutím cez tento link, kúpite nejakú knižku, odmenia ma. :o)
Ako si v 10 jednoduchých krokoch zmeniť život k lepšiemu.
Premena tvojho zdravia nielen po 40.
Ako si malými zmenami v každodennom živote predĺžiť nielen život, ale najmä život v zdraví, doplniť chýbajúcu energiu, predísť chorobám a skrátka každý deň sa cítiť úžasne, ľahko, fit a zdravo! A popritom samozrejme zhodiť pár kíl aj centimetrov. :o) A nie, nebude to rada v štýle “cvič viac a jedz menej”. Bude to návrat k najlepšej verzii teba! Nastavím ti životný štýl, ktorý budeš milovať!
Diéty nefungujú. Osvoj si nový životný štýl postupne a natrvalo.
Počas tohto kurzu sa naučíš všetky triky, ako docieliť dlhší život v zdraví, ako sa skvelo cítiť a mať dostatok energie každý deň, len čo sa zobudíš. A pritom ľahko a nenápadne schudnúť.
Týchto 10 stretnutí ti zmení (pohľad na) život.
Tento kurz je vhodný ako úvod do zdravej životosprávy pre tých, ktorí sa chcú zorientovať v súčasnom informačnom chaose ohľadom toho, čo je a čo nie je zdravé. Pomôže ti uvedomiť si, kde si a na čom ešte potrebuješ popracovať. Pomôže ti nájsť motiváciu a odhodlanie nastúpiť na túto cestu sebazlepšenia. Počas našich 10 sedení si uvedomíš, prečo bojuješ s tými poslednými kilami, únavou a neustálym návratom na začiatok. S týmto programom, ktorý je postavený na 4 pilieroch zdravia – spánok, pohyb, výživa a zvládanie stresu – sa začneš zbavovať všetkých negatívnych symptómov, ktoré otravujú tvoj život.
Pre koho je kurz určený:
Čo budeš potrebovať:
Čo ešte za to získaš? – Bonusy zdarma:
Kto som ja?
JUDr. Silvia Nipčová, LL.M., kouč zdravia Dr. Searsa
Som advokátka zdravia. Výživu študujem pre potešenie a nesmierne ma to baví. S rešpektom ti odovzdám všetko, čo som sa naučila o jedle, zdraví a chudnutí. Zdieľam s pokorou úžasnú prácu vedcov a odborníkov a prekladám do „ľudskejšej“ reči najnovšie vedecky podložené poznatky v oblasti výživy a zdravia.
Termín a dĺžka kurzu:
10 stretnutí v trvaní 1 hodina.
Prihlásiť sa môžeš do 31. januára 2022 na info@foodforhealth.sk.
Cena kurzu:
Hodina môjho poradenstva stojí 50 EUR. Tento 10-dielny kurz by ťa preto stál normálne 500 EUR. Avšak zohľadňujem to, že ide o skupinový kurz, a preto dávam každému účastníkovi 50% zľavu. Cena kurzu je teda 250 EUR.
Počas kurzu, pred jeho začiatkom ani po jeho skončení ti nebudem ponúkať žiadne produkty na kúpu. Ide iba o moje rady a skúsenosti, ktoré ti chcem odovzdať. :o)
Referencie:
“Viete podľa čoho viete, že človek niečomu naozaj rozumie a že žije, čo hovorí? Že to vie vysvetliť jednoducho, zrozumiteľne a prakticky. Tak to robí Silvia a pridáva k tomu veľmi zrozumiteľné argumenty, prečo toto áno a toto nie. Také tie AHA momenty. Na mňa tento prístup veľmi dobre funguje, takto sa mi to ukladá niekde hlboko do pamäte a pripomenie sa mi to vždy, keď si chystám jedlo. A tak už nezabudnem, že brokolicu a karfiol treba nakrájať 30 min. pred úpravou, že tak z toho jedla získam viac. A keď dokončujem jedlo, počujem v hlave Silviin hlas „čím si to posypem?“ :-)). Protizápalové bylinky sú pre mňa top objav, zdravé, mega prospešné a aj bežné jedlo je s nimi zaujímavejšie. Celkovo sa mi páči, že Silvia sa na to pozerá cez zdravie a kvalitu života a nie cez chudnutie a diéty. Sledujem jej blogy a podcasty, vždy si z toho niečo nové vyberiem a zaradím do svojho fungovania. Takto sa mi časom vyskladala celkom veľká zmena. Pre mňa je to oveľa účinnejší spôsobom ako radikálne premeny, ktoré som nikdy nedokázala dlhodobo udržať. “
Jana Bernaťáková
“Silviu som oslovil s tým, že som potreboval schudnúť nejaké tie kilá, no najmä som sa chcel začať zdravšie stravovať. Sledoval som ju už nejaký čas na sociálnych sieťach, no nevedel som si sám so stravou poradiť. Požiadala ma, aby som si 2 týždne stravu zapisoval. Potom urobila analýzu, na základe ktorej mi dala niekoľko odporúčaní šitých na mieru. Nešlo o drastické zmeny. Niečo sme popresúvali, niečo vylúčili, niečo zaradili do stravy, no snažila sa do značnej miery zohľadniť môj životný štýl a stravovacie návyky. Nastavili sme kalórie aj makroživiny. Schudol som pod 80 kg. Bol to pre mna veľký mílnik! Takú váhu som mal naposledy pred 7 rokmi! Rozhodne však jem omnoho lepšie a tie hodnoty dodržujem, takže váha ide stále dole. No hlavne mi to stravovanie vôbec nevadí.”
Aleš Zacha
“Ahoj Silvia, tvoj web je super! Píšeš veľmi ľudskou rečou, nesnažíš sa presvedčiť, vysvetľuješ na základe faktov alebo overených skutočností. Dávaš pocit dôveryhodnosti a to je v dnešnej dobe vzácne. Držím palce v ďalšej práci a verím, že sa ti bude dariť. Som tvojím fanúšikom. :o)“
Jana Mošovská
„Silvi pozdravujem vás, musím napísať, že toľko zaujímavých tém dávate. Radosť čítať! Už mám na Martinuse plný košík kníh, čo ste odporučila. ;o) Môžem sa opýtať aký šport robíte? Vyzeráte úžasne!“
Maca Bíliková
„Parádne blogy píšeš! Super! Veľmi inšpirujúce. Palec hore. Sama by som na to vôbec nemala čas. Rada sledujem tvoje príspevky (aj keď úprimne, neviem si nájsť čas ich čítať detailne) a vždy sa nad niečím pozastavím, že waw, toto si prečítam. Tak ešte raz ďakujem.“
“Ahoj Silvia, dnes som počúvala tvoj podcast v “ODZNOVA” a super! Moc sa teším! Nezaškodí si občas pripomenúť nejaké veci. A je to fakt obdivuhodné, ako si sa do toho pustila a ozaj vidieť, ako ťa to baví – už aj na tvojom hlase to bolo cítiť ;o).“
Kvetoslava Dugasová
“Robíš skvelé veci. Po očku ťa sledujem.”
Conchita Richterová
[…] jedna pripomienka – pamätáte si môj článok o antioxidantoch, však https://health-food-ie.com/2019/11/07/antioxidanty/? Aj pri obilninách platí, že čím farebnejšie a tmavšie, tým lepšie […]