Starnutie = zvýšené riziko úmrtia
Snáď všetci ľudia na svete sa túžia dožiť vysokého veku v zdraví. Stovky sa však dožije iba 1% z nás. Je prirodzené, že časom starneme. Tento stav opísal niekto ako zvýšené riziko úmrtia. Hlavu nám zaplavia šediny, máme problém s krátkozrakosťou, strácame kolagén v pokožke, ale aj svalovú hmotu, naše telo ukladá viac tuku. Mení sa náš imunitný systém, znižujú sa naše fyzické aj mentálne schopnosti, v tele máme nahromadené toxíny … Tento proces zrejme nezastavíme. Je však rozdiel, či budeme v 80ke pripútaní na lôžko a nebudeme sa vedieť o seba postarať, alebo budeme čulí a nezávislí a dožijeme sa o 10 rokov viac.
Neexistuje zázračná „pilulka“
Jednotlivci aj veľké inštitúcie po celom svete sa snažia objaviť kľúč k dlhovekosti. No zatiaľ prišli len na to, že žiaden kľúč neexistuje. Teda žiadna zázračná potravina, či pilulka. Dan Beuttner s tímom vedcov a odborníkov na starnutie a pridružené témy navštívil a preskúmal 5 kútov sveta, kde sa ľudia dožívajú veľmi vysokého veku v relatívnom zdraví. Dr. Michel Poulain prvú z nich vyznačil na mape modrým atramentom a podľa toho sa začali nazývať „modré zóny“. Patrí k nim oblasť Barbagia na Sardínii, ostrov Ikaria v Grécku, Loma Linda v Kalifornii, polostrov Nikoya v Kostarike a samozrejme japonská Okinawa.
Buettner pritom spoznal starcov a starenky, ktorí vo svojich 90 rokoch vyzerali na 60, a boli stále aktívni a poväčšine aj sebestační. Mali dostatok síl aby pracovali ako pastieri a denne v hornatom povrchu prešli niekoľko kilometrov (Sardínčania). Boli natoľko zdatní, že si sami narúbali drevo (starec z Nikoye). 104-ročná Okinwčanka Kamada stále plnila spoločenskú úlohu „noro“.
Beuttner ako mnohí dúfal, že nájde recept na dlhovekosť – jednu vec, jednu zložku potravy – vitamín, hormón či antioxidant, ktorá by dlhovekosť zaručovala. Avšak našiel iba potvrdenie toho, čo už všetci vieme. Neexistuje jeden zázračný liek, bylina či potravina, ani medicínska procedúra, ktorá by nám život v zdraví predĺžila. Našiel však vzorec viacerých faktorov, ktoré by mohli k dlhovekosti viesť. A aj keď sa nedá na základe niekoľkých osobných príbehov vytvoriť jedna zovšeobecňujúca pravda, ktorá by platila pre celé obyvateľstvo Zeme, predsa len majú osudy týchto dlhovekých ľudí niekoľko spoločných čŕt.
V genetike to nie je
A prezradím vám hneď na začiatku, že genetika za tým nie je. Teda, len maximálne do 25%. (Vo väčšej miere hrá genetika rolu snáď len u Sardínčanov z Barbagie, ktorí žili izolovane od zvyšku sveta po dlhé roky.) Zvyšných 75% predstavuje náš životný štýl a každodenné rozhodnutia. Inými slovami, ak vylepšíme svoj životný štýl, môžeme si tým každý predĺžiť svoj život v rámci svojich vlastných biologických možností. Teda my sami máme moc nad tým, či prežijeme v priemere o 12 rokov viac a či a koľkými chorobami budeme v starobe trpieť. Je to veľké bremeno a zodpovednosť a málokto ho unesie. Je oveľa jednoduchšie žiť ako väčšina okolo nás, prispôsobiť sa súčasnému životnému štýlu a ísť s ním “na vlne”. Je to na každom jednom z nás.
Takže, ak máte dlhovekosť v rodine, gratulujem vám. Je to však len štvrtina úspechu. Ak však aj zdravo žijete, vaše šance na dlhý a kvalitný život sa výrazne zvyšujú.
Recept na dlhovekosť
A ktoré zložky nášho životného štýlu teda vieme ovplyvniť a môžeme optimalizovať v záujme predĺženia a zlepšenia kvality života v starobe? Dan Beuttner ich v knihe Modré zóny rozmenil na drobné a v závere knihy z nich vyvodil 9 lekcií – súhrn tých najlepších receptov na dlhovekosť naprieč kultúrami. Sú však už upravené na „západný“ spôsob života. Neoplatí sa teda preskočiť čítanie knihy až na túto kapitolu. Ja som si vychutnala jej každú stránku a osobné príbehy ľudí, s ktorými sa jej autor stretol. Zaujali ma aj postupy a práca svetových vedcov, ktorí tieto oblasti s Buettnerom skúmali a ktorí mu pomáhali svojimi poznatkami a výskumom pri písaní tejto knihy a robení záverov o receptoch na dlhovekosť. Spoločne skúmali históriu, stravovacie návyky, aj životný štýl miestneho obyvateľstva modrých zón.
V čom to teda je?
To sa dozviete nabudúce – v 2. časti tohto článku. Avšak zatiaľ sa môžte začítať do samotnej knižky. Kúpite ju aj tu.
Všetky knihy, o ktorých píšem, ale aj akékoľvek iné, si môžete kúpiť v online kníhkupectve Martinus. Som ich partner, a tak keď si na ich stránke, na ktorú sa dostanete prekliknutím cez tento link, kúpite nejakú knižku, odmenia ma. :o)
Ako si v 10 jednoduchých krokoch zmeniť život k lepšiemu.
Premena tvojho zdravia nielen po 40.
Ako si malými zmenami v každodennom živote predĺžiť nielen život, ale najmä život v zdraví, doplniť chýbajúcu energiu, predísť chorobám a skrátka každý deň sa cítiť úžasne, ľahko, fit a zdravo! A popritom samozrejme zhodiť pár kíl aj centimetrov. :o) A nie, nebude to rada v štýle “cvič viac a jedz menej”. Bude to návrat k najlepšej verzii teba! Nastavím ti životný štýl, ktorý budeš milovať!
Diéty nefungujú. Osvoj si nový životný štýl postupne a natrvalo.
Počas tohto kurzu sa naučíš všetky triky, ako docieliť dlhší život v zdraví, ako sa skvelo cítiť a mať dostatok energie každý deň, len čo sa zobudíš. A pritom ľahko a nenápadne schudnúť.
Týchto 10 stretnutí ti zmení (pohľad na) život.
Tento kurz je vhodný ako úvod do zdravej životosprávy pre tých, ktorí sa chcú zorientovať v súčasnom informačnom chaose ohľadom toho, čo je a čo nie je zdravé. Pomôže ti uvedomiť si, kde si a na čom ešte potrebuješ popracovať. Pomôže ti nájsť motiváciu a odhodlanie nastúpiť na túto cestu sebazlepšenia. Počas našich 10 sedení si uvedomíš, prečo bojuješ s tými poslednými kilami, únavou a neustálym návratom na začiatok. S týmto programom, ktorý je postavený na 4 pilieroch zdravia – spánok, pohyb, výživa a zvládanie stresu – sa začneš zbavovať všetkých negatívnych symptómov, ktoré otravujú tvoj život.
Pre koho je kurz určený:
Čo budeš potrebovať:
Čo ešte za to získaš? – Bonusy zdarma:
Kto som ja?
JUDr. Silvia Nipčová, LL.M., kouč zdravia Dr. Searsa
Som advokátka zdravia. Výživu študujem pre potešenie a nesmierne ma to baví. S rešpektom ti odovzdám všetko, čo som sa naučila o jedle, zdraví a chudnutí. Zdieľam s pokorou úžasnú prácu vedcov a odborníkov a prekladám do „ľudskejšej“ reči najnovšie vedecky podložené poznatky v oblasti výživy a zdravia.
Termín a dĺžka kurzu:
10 stretnutí v trvaní 1 hodina.
Prihlásiť sa môžeš do 31. januára 2022 na info@foodforhealth.sk.
Cena kurzu:
Hodina môjho poradenstva stojí 50 EUR. Tento 10-dielny kurz by ťa preto stál normálne 500 EUR. Avšak zohľadňujem to, že ide o skupinový kurz, a preto dávam každému účastníkovi 50% zľavu. Cena kurzu je teda 250 EUR.
Počas kurzu, pred jeho začiatkom ani po jeho skončení ti nebudem ponúkať žiadne produkty na kúpu. Ide iba o moje rady a skúsenosti, ktoré ti chcem odovzdať. :o)
Referencie:
“Viete podľa čoho viete, že človek niečomu naozaj rozumie a že žije, čo hovorí? Že to vie vysvetliť jednoducho, zrozumiteľne a prakticky. Tak to robí Silvia a pridáva k tomu veľmi zrozumiteľné argumenty, prečo toto áno a toto nie. Také tie AHA momenty. Na mňa tento prístup veľmi dobre funguje, takto sa mi to ukladá niekde hlboko do pamäte a pripomenie sa mi to vždy, keď si chystám jedlo. A tak už nezabudnem, že brokolicu a karfiol treba nakrájať 30 min. pred úpravou, že tak z toho jedla získam viac. A keď dokončujem jedlo, počujem v hlave Silviin hlas „čím si to posypem?“ :-)). Protizápalové bylinky sú pre mňa top objav, zdravé, mega prospešné a aj bežné jedlo je s nimi zaujímavejšie. Celkovo sa mi páči, že Silvia sa na to pozerá cez zdravie a kvalitu života a nie cez chudnutie a diéty. Sledujem jej blogy a podcasty, vždy si z toho niečo nové vyberiem a zaradím do svojho fungovania. Takto sa mi časom vyskladala celkom veľká zmena. Pre mňa je to oveľa účinnejší spôsobom ako radikálne premeny, ktoré som nikdy nedokázala dlhodobo udržať. “
Jana Bernaťáková
“Silviu som oslovil s tým, že som potreboval schudnúť nejaké tie kilá, no najmä som sa chcel začať zdravšie stravovať. Sledoval som ju už nejaký čas na sociálnych sieťach, no nevedel som si sám so stravou poradiť. Požiadala ma, aby som si 2 týždne stravu zapisoval. Potom urobila analýzu, na základe ktorej mi dala niekoľko odporúčaní šitých na mieru. Nešlo o drastické zmeny. Niečo sme popresúvali, niečo vylúčili, niečo zaradili do stravy, no snažila sa do značnej miery zohľadniť môj životný štýl a stravovacie návyky. Nastavili sme kalórie aj makroživiny. Schudol som pod 80 kg. Bol to pre mna veľký mílnik! Takú váhu som mal naposledy pred 7 rokmi! Rozhodne však jem omnoho lepšie a tie hodnoty dodržujem, takže váha ide stále dole. No hlavne mi to stravovanie vôbec nevadí.”
Aleš Zacha
“Ahoj Silvia, tvoj web je super! Píšeš veľmi ľudskou rečou, nesnažíš sa presvedčiť, vysvetľuješ na základe faktov alebo overených skutočností. Dávaš pocit dôveryhodnosti a to je v dnešnej dobe vzácne. Držím palce v ďalšej práci a verím, že sa ti bude dariť. Som tvojím fanúšikom. :o)“
Jana Mošovská
„Silvi pozdravujem vás, musím napísať, že toľko zaujímavých tém dávate. Radosť čítať! Už mám na Martinuse plný košík kníh, čo ste odporučila. ;o) Môžem sa opýtať aký šport robíte? Vyzeráte úžasne!“
Maca Bíliková
„Parádne blogy píšeš! Super! Veľmi inšpirujúce. Palec hore. Sama by som na to vôbec nemala čas. Rada sledujem tvoje príspevky (aj keď úprimne, neviem si nájsť čas ich čítať detailne) a vždy sa nad niečím pozastavím, že waw, toto si prečítam. Tak ešte raz ďakujem.“
“Ahoj Silvia, dnes som počúvala tvoj podcast v “ODZNOVA” a super! Moc sa teším! Nezaškodí si občas pripomenúť nejaké veci. A je to fakt obdivuhodné, ako si sa do toho pustila a ozaj vidieť, ako ťa to baví – už aj na tvojom hlase to bolo cítiť ;o).“
Kvetoslava Dugasová
“Robíš skvelé veci. Po očku ťa sledujem.”
Conchita Richterová